Ποια είναι η καλύτερη διαρρύθμιση του δωματίου ενός μαθητή;

blog main image

Απόσπασμα από την ανάρτηση ‘Το δωμάτιο του μαθητή: Οδηγίες χρήσης’ στο ιστολόγιο ‘Ημερολόγιο ενός πατέρα’. Συγγραφείς κειμένου: Κώστας Στοφόρος (συγγραφέας), Μαρία Σιμπερά (σχολική ψυχολόγος) και Κατερίνα Παγουρτζή (εκπαιδευτικός).


Από τη μέρα που το παιδί περνάει για πρώτη φορά το κατώφλι του σχολείου και αρχίσουν οι καθημερινές μαθησιακές υποχρεώσεις του, το παιδικό δωμάτιο αποκτά ένα νέο ρόλο. Από χώρος παιχνιδιού και χαλάρωσης γίνεται πια και χώρος μελέτης. Η κατάλληλη διαμόρφωσή του θα βοηθήσει αποτελεσματικά το παιδί, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις καινούργιες υποχρεώσεις .

Τα σημερινά παιδικά δωμάτια θυμίζουν μικρογραφία πολυκαταστήματος , έτσι που είναι εξοπλισμένα με τηλεόραση, dvd player, videogames, computer ,μουσικά όργανα και άπειρα παιγνίδια.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον ,όπως θα διαπιστώσετε σύντομα, είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να συγκεντρωθεί στα μαθήματά του…

Τήρηση της τάξης στο παιδικό δωμάτιο

Είναι σημαντικό οι γονείς να εξηγήσουν στο παιδί και να του μάθουν να τακτοποιεί τα πράγματά του. Στην αρχή, η τακτοποίηση μπορεί να γίνει με συμμετοχή τόσο του γονιού, όσο και του παιδιού. Θα πετύχουμε πολύ περισσότερα αν παρουσιαστεί σαν παιχνίδι. Μέσω της διαδικασίας της μίμησης, το παιδί θα μάθει σιγά- σιγά από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει. Επιπλέον, σημαντικό είναι να καλλιεργηθεί στο παιδί ένα εσωτερικό κίνητρο για την τακτοποίηση των πραγμάτων του (να συνειδητοποιήσει π.χ. ότι το να τακτοποιεί τα πράγματά του θα έχει πρωταρχικά όφελος για το ίδιο, καθώς θα ξέρει πού μπορεί να τα βρει την επόμενη φορά που θα τα χρειαστεί).

Είναι βασικό ακόμα να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους δύο γονείς σχετικά με την αναγκαιότητα κινητοποίησης του παιδιού για την τακτοποίηση του δωματίου του. Αν ο ένας γονιός ενθαρρύνει και θέτει οργανωτικούς κανόνες, τους οποίους ο άλλος αγνοεί η ακυρώνει, το παιδί είναι πιθανό να δυσκολευτεί να ακολουθήσει. Τέλος, σε ό,τι αφορά την τάξη και την καθαριότητα, είναι καθοριστικής σημασίας, οι ίδιοι οι γονείς να δίνουν το καλό παράδειγμα με τη δική τους συμπεριφορά.

Διαρρύθμιση παιδικού δωματίου

Το παιδικό δωμάτιο είναι σημαντικό να αποτελεί χώρο λειτουργικό, αλλά και ελκυστικό για το παιδί.

Κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει σαφής διαχωρισμός του χώρου παιχνιδιού, της γωνιάς μελέτης και του χώρου ξεκούρασης. Στο χώρο του παιχνιδιού ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ελευθερία κίνησης. Στη γωνιά μελέτης, βασικός στόχος είναι να διευκολύνεται η συγκέντρωση του παιδιού, ενώ στο χώρο ύπνου να δίνεται η δυνατότητα ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Τα παιγνίδια που υπάρχουν στο παιδικό δωμάτιο, καλό είναι να οργανωθούν σε κλειστά πλαστικά κουτιά, ανάλογα το είδος τους , ώστε να είναι εύκολη η χρήση και η αποθήκευσή τους καθώς και η μεταφορά τους σε άλλο δωμάτιο.

Σκόρπια παιγνίδια δεν είναι καλή ιδέα να κυκλοφορούν στα παιδικά δωμάτια, επειδή παρασύρουν εύκολα το παιδί και το αποπροσανατολίζουν.

Αν δύο ή περισσότερα παιδιά μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, είναι σημαντικό το καθένα να έχει τον προσωπικό του χώρο και το γραφείο του.

Επίσης, κατά τη διαρρύθμιση του παιδικού δωματίου είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη και η γνώμη του παιδιού και συνακόλουθα η προσωπικότητά του, καθώς πρόκειται για έναν προσωπικό χώρο, όπου το παιδί περνά αρκετές ώρες.

Διαβάστε στη συνέχεια του άρθρου για τις υπόλοιπες πλευρές του θέματος:

Ο χώρος της μελέτης / το γραφείο

Τηλεόραση και ηλεκτρονικός υπολογιστής

Πόρτα κλειστή ή ανοιχτή;

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

blog main image

Οι συζητήσεις στο Διαδίκτυο για σημαντικά θέματα με παγκόσμιο αντίκτυπο, όπως την επίδραση της τεχνολογίας στη ζωή μας ή τη καταπολέμηση του νεανικού εγκλήματος, δε παύουν ποτέ, καθιστώντας έτσι το Διαδίκτυο ένα πολύτιμο εργαλείο όχι μόνο για την έκφραση της σκέψης στα Αγγλικά, αλλά και για την ανάπτυξη της κριτικής πλευράς της.

Μερικές μαθήτριές μας ήδη άφησαν τα σχόλια με την άποψή τους στη σελίδα των μαθητών, αφού διάβασαν άρθρα ηλεκτρονικών εφημερίδων και είδαν ενδιαφέροντα βίντεο στο νέο μας εργαστήριο υπολογιστών. Καλούνται και οι υπόλοιποι προχωρημένοι μαθητές να πάρουν μέρος στις παρακάτω συζητήσεις, πατώντας στη λέξη ‘comments’ που βρίσκεται κάτω από κάθε κείμενο, βάζοντας έτσι το δικό τους ‘λιθαράκι’ στη διαπραγμάτευση θεμάτων που αφορά κάθε άτομο σε κάθε γωνιά της Γης.

Και μερικές παλαιότερες, αλλά πάντα επίκαιρες συζητήσεις:

Thoughts on daring to explore the unknown

Thoughts on war when discovering the origins of Mother’s Day

World hunger and what can be done

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *