ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

blog main image

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στο
ιστολόγιο του Υπερκινητικού Δασκάλου.

1. Η τεχνική STOP

Η ψυχολόγος Ελίσα Γκολντστάιν έχει αναπτύξει την τεχνική STOP, προσαρμοσμένη από τη γνωστική-συμπεριφοριστική έρευνα, για να ανακουφίσει το αίσθημα της κατακυρίευσης από τις υπερβολικά πολλές πληροφορίες, φέρνοντας το μυαλό σας πίσω στο τι πραγματικά θέλετε να κάνετε. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, όταν βρίσκετε τον εαυτό σας «χαμένο» στο διαδίκτυο, ή έχετε ξεχάσει τι ψάχνατε. Τα βήματα της τεχνικής αυτής είναι:
S – (Stop) Σταματήστε την online περιήγηση ή αφήστε τον έλεγχο της αλληλογραφίας σας για αργότερα.
T – (Take) Πάρτε μια κανονική, πλήρης αναπνοή. «Αναπνέετε φυσιολογικά και ακολουθείτε την ανάσα σας να εισέρχεται και να εξέρχεται από τη μύτη σας», συμβουλεύει η Γκολντστάιν. «Μπορείτε ακόμα και να λέτε στον εαυτό σας ‘μέσα’ καθώς εισπνέετε και ‘έξω’ καθώς εκπνέετε, αν αυτό βοηθάει στην συγκέντρωση».
O – (Observe) Παρατηρήστε τις σκέψεις σας, τα αισθήματα και τα συναισθήματα σας. H Γκολντστάιν σημειώνει: «Μπορείτε να σκεφτείτε τι έχετε στο μυαλό σας και παράλληλα να αντιληφθείτε ότι οι σκέψεις σας δεν είναι γεγονότα και δεν είναι μόνιμες. Απλώς αντιληφθείτε την σκέψη, αφήστε την να υπάρχει, και συνεχίστε. Αντιληφθείτε τα συναισθήματα σας και ονομάστε τα. Πρόσφατη έρευνα του UCLA (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες) αναφέρει ότι απλά το να ονομάζει κανείς τα συναισθήματα του μπορεί να έχει επίδραση ηρεμίας. Μετά παρατηρήστε το σώμα σας. Πώς είναι στάση σας; Νιώθετε πόνους;».
P – (Proceed) Προχωρήστε σε κάτι που θα σας υποστηρίξει αυτή τη στιγμή, είτε αυτό είναι το να μιλήσετε σε ένα φίλο, είτε ένα δίλεπτο διάλειμμα από αυτό που κάνατε είτε μια γρήγορη χαλάρωση. Το κλειδί είναι ότι χρειάζεται να νιώθετε καλά για το επόμενο πράγμα που θα κάνετε, και μετά μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό που κάνατε αφού περάσουν μερικά λεπτά.
2. Μείωση της ποσότητας εισερχόμενης πληροφορίας

Ένα μεγάλο πρόβλημα στη χρήση του διαδικτύου είναι η ανικανότητα του να σταματήσει κανείς την τυχαία επιδίωξη σημείων ενδιαφέροντος. Αν επικεντρωθείτε στο τι χρειάζεστε, αντίθετα με το τι πιστεύουν οι άλλοι ότι θέλετε, ίσως να εκπλαγείτε από το πόσο καλά μπορείτε να οργανώσετε το χρόνο σας στο διαδίκτυο και να τον κάνετε πιο παραγωγικό. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε για κριτικές κινητών τηλεφώνων, μη χασομερήσετε σε άσχετα θέματα σε κάποιο forum που δεν έχει να κάνει με το κινητό τηλέφωνο που ενδιαφέρεστε. Αν αναζητάτε μια απάντηση σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα, πληκτρολογήστε τις πιθανές λέξεις-κλειδιά, ψάξτε τις στο Google, και μην αλλάξετε θέμα. Αποθηκεύστε πράγματα, που είναι εκτός θέματος για να τα μελετήσετε αργότερα, αν ενδιαφέρεστε.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *