Πώς να πειθαρχήσω το παιδί χωρίς να φωνάζω;

blog main image

Διαβάστε την διασκεδαστική αφήγηση του Κώστα Στοφόρου για τις περιπέτειές του μέχρι να επιβάλει την τάξη στα τρία παιδιά του και ενημερωθείτε για τις τακτικές επικοινωνίας που του πρότεινε μια παιδοψυχολόγος να ακολουθήσει.
Τρόποι θετικής επικοινωνίας όταν το παιδί σε στέλνει για… ντους
-Η Τακτική του Αιφνιδιασμού: Γίνε απρόβλεπτος
Στην εποχή «αντίστασης στην εξουσία» (συνήθως μεταξύ 2-3 ετών) μια τακτική που φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα είναι να ζητάμε από τα παιδιά να κάνουν το …αντίθετο από αυτό που θέλουμε! Είναι μια παρακινδυνευμένη τακτική, που όμως μπορεί να κάνει θαύματα πού και πού!
Π.χ. Δε θα κάνει κανείς ντους τώρα. Θα κάνω μόνο εγώ με την ησυχία μου.
-Η Τακτική της «Αμερικάνικης Ταινίας»
Δίνουμε βάρος στο συναίσθημα που κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά του παιδιού:
Π.χ. Μου φαίνεσαι πολύ κουρασμένος και γι’αυτό γκρινιάζεις. Ξέρεις τι κάνουμε όταν είμαστε κουρασμένοι; Κάτι που μας χαλαρώνει. Το ξέρω ότι δε σου αρέσει τώρα το μπάνιο, αλλά όλοι ξέρουν ότι αυτό μας χαλαρώνει.
-Η Τακτική του Συμφεροντολόγου:
Δείχνουμε στο παιδί ότι αυτό που του λέμε να κάνει δεν είναι διαταγή (γιατί εσύ το είπες!) αλλά είναι προτροπή για το συμφέρον του:
Π.χ. «Αν κάνεις μπάνιο θα ηρεμήσεις κι εσύ κι εγώ. Θα κάνουμε μόνο 5 λεπτά! Τώρα χάνουμε χρόνο με αυτά που κάνεις!». Στη συγκεκριμένη περίπτωση καλό είναι να δείξουμε στο ρολόι τι σημαίνει 5 λεπτά.
-Η Τακτική της Κουφαμάρας
Δεν μπαίνουμε σε αντιδικία με το παιδί. Έχουμε ήδη κάνει 100 συζητήσεις και έχουμε κουραστεί να παρακαλάμε για το αυτονόητο. Χωρίς θυμό, με ψύχραιμες και όχι βίαιες κινήσεις, χωρίς έκφραση στο πρόσωπο, απλά ξεντύνουμε το παιδί λέγοντας: «Είπαμε ….είναι η ώρα για μπάνιο. Δεν το συζητώ άλλο». Για να αποφύγουμε τα «παζάρια» , απλά, δεν κοιτάζουμε το παιδί. Επαναλαμβάνουμε μόνο τον «κανόνα» ως απρόσωπη υπενθύμιση «Είναι ώρα για μπάνιο»
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο μαζί με περισσότερες τακτικές επικοινωνίας εδώ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κώστας Στοφόρος έχει επισκεπτεί το Ηράκλειο και έχει μιλήσει για το παραπάνω θέμα, όπως και για πολλά άλλα, με τους γονείς των μαθητών μας. Θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες σε αυτή την ανάρτηση του κεντρικού μας ιστολογίου.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *