Εάν γνωρίζαμε τις πραγματικές στατιστικές πιθανότητες που υπάρχουν να μας συμβούν άσχημα πράγματα θα σταματούσαμε να ζούμε μέσα στον φόβο, υποστηρίζει ένα καινούργιο βιβλίο. Η αλήθεια είναι ότι όσο παρακινδυνευμένα ζούμε τόσο πιο ασφαλείς είμαστε… , αναφέρει η εφημερίδα The Times και αναδημοσιεύουν Τα Νέα (01.08.2008).
Αυτή η ερώτηση απευθύνεται σε όλους τους γονείς που συνεχώς κοιτάζουν ανήσυχα γύρω τους να δουν μήπως κάποιος παρατηρεί το παιδί τους και κάνει τολμηρά σχέδια για την απαγωγή του. Ας υποθέσουμε ότι σε κάποιο αρρωστημένο παράλληλο Σύμπαν θα θέλατε να απαγάγουν το παιδί σας. Ας φανταστούμε ότι είχατε πάρα πολλά παιδιά και βγάζατε μερικά έξω από το σπίτι, τα αφήνατε στον δρόμο και περιμένατε να περάσει κάποιος να τα αρπάξει. Πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα περιμένατε;
Ο Ουόργουικ Κερνς έχει την απάντηση: 200.000 χρόνια. Και κατόπιν θα επέστρεφαν μέσα σε 24 ώρες. Εάν θέλατε να τα κρατήσουν περισσότερο, θα έπρεπε να περιμένετε 600.000 χρόνια. Επειδή κάθε χρόνο ένα παιδί έχει 0,0005% πιθανότητα να απαχθεί από κάποιον ξένο και 0,00016% να μη βρεθεί μέσα σε 24 ώρες. Και όμως, προφανώς οι γονείς σήμερα θεωρούν ότι ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο στο παιδί τους είναι πολύ μεγαλύτερος.
Αυτό προβληματίζει τον Κερνς και τον οδήγησε να γράψει το βιβλίο «Ζην επικινδύνως: Γιατί θα πρέπει να πάψουμε να ανησυχούμε και να αρχίσουμε να ζούμε». Το βιβλίο μας προτρέπει μόνο, βασισμένο στις στατιστικές, να σταματήσουμε να ζούμε βυθισμένοι στους φόβους μας. Ουσιαστικά μας ωθεί, αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς, να διακινδυνεύουμε.
Η συνέχεια στη διεύθυνση:
www.e-paideia.net/news/article.asp?lngEntityID=60902&lngDtrID=102