Πώς πειθαρχεί ευκολότερα ένα παιδί;

blog main image

Η απάντηση δίδεται από τη Δημητριάδη Γιώτα, Κοινωνική Λειτουργό, Σύμβουλο Κινητής Συμβουλευτικής Μονάδας του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας Κορίνθου

Είναι χρήσιμο να θυμάστε ότι η λέξη «πειθαρχία» είναι κατά βάση μια θετική λέξη, και σημαίνει την παροχή καθοδήγησης, ενθάρρυνσης και τη θέσπιση δίκαιων ορίων. Επιπλέον, σημαίνει ότι δίνουμε ένα καλό παράδειγμα. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ξεμάθουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές και να μάθουν κάτι περισσότερο κατάλληλο στη θέση τους, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο τα αμείβουμε (ενισχύουμε) ή δεν τα αμείβουμε για τις πράξεις τους. Με τα λόγια αυτά αναφερόμαστε στην «εκπαίδευση ενίσχυσης». Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά:

Φροντίζω ώστε η καλή συμπεριφορά να αξίζει τον κόπο

Ορισμένοι γονείς θυμούνται να ανταμείβουν (ενισχύουν) την επιθυμητή συμπεριφορά. Είναι αναγκαίο να λάβουμε υπόψη ένα καινούργιο σλόγκαν «πιαστείτε περισσότερο από την καλή συμπεριφορά του παιδιού παρά από την κακή». Αυτό σημαίνει ότι αν μέχρι τώρα αντιδρούσαμε στην κακή συμπεριφορά (με θυμό ή με άλλο τρόπο), και αγνοούσαμε σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της καλής συμπεριφοράς, είναι καιρός να αντιστρέψουμε τις αντιδράσεις μας και να αρχίσουμε να αγνοούμε την κακή συμπεριφορά, όσο αυτό είναι εφικτό, και να ανταμείβουμε την καλή. Αυτό ακούγεται αρκετά απλό, εγείρει όμως πολλά ερωτήματα και πιθανές επιπλοκές.

Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, οι ενισχυτές, όπως οι περιποιήσεις, οι αγαπημένες δραστηριότητες, ο έπαινος και η ενθάρρυνση, πρέπει να ακολουθούν αμέσως (να δίνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά χρονικά) μετά την επίδειξη μιας επιθυμητής συμπεριφοράς του παιδιού. Όταν στρέφουμε την προσοχή μας στην επιτυχία γενικά, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τον έπαινο και την ενθάρρυνση, παρά αν κάνουμε κάποια ευνοϊκά σχόλια μόνο όταν, για παράδειγμα, το παιδί κάνει κάτι ιδιαίτερα ξεχωριστό.

Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο εδώ.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *