ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ BLOGS;

blog main image

Παραθέτουμε απόσπασμα από σελίδα της Βικιπαίδειας :

Ο όρος blog είναι σύντμηση του web log (WeBLOG). Οι δύο όροι αρχικά εμφανίζονταν μαζί, μέχρι που ο συντετμημένος τύπος καθιερώθηκε και χρησιμοποιείται πλέον και ως ανεξάρτητος όρος.

Τι είναι όμως το blog; Το blog είναι ένα επιγραμμικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει υπερζεύξεις και καταχωρήσεις απόψεων . Οι καταχωρήσεις σε ένα blog σχεδόν πάντα παρουσιάζονται κατά χρονολογική σειρά, με τις πιο πρόσφατες προσθήκες να παρουσιάζονται πρώτες. Τα blog είναι “καταχωρησεο-κεντρικά” – η καταχώρηση είναι η βασική μονάδα τους – και όχι “σελιδο-κεντρικά” όπως συμβαίνει με τους πιο παραδοσιακούς ιστότοπους.

Τα blog συνδέονται με άλλους ιστότοπους και άλλα blog, και πολλά επιτρέπουν στους αναγνώστες να σχολιάσουν την αρχική θέση του συγγραφέα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις συζητήσεις και τις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ του συγγραφέα και των αναγνωστών.

Τα blog είναι κατά βάση θεματικά· μπορεί να περιλαμβάνουν σχόλια για τα τρέχοντα γεγονότα ενός συγκεκριμένου τομέα ή μια σειρά προσωπικών συλλογισμών για ένα θέμα· μπορεί να ασχολούνται με την πολιτική ή την τεχνολογία, ή και να παραπέμπουν στις εργασίες και τα προϊόντα άλλων ανθρώπων, όπως το Gizmodo (www.gizmodo.com).

Tα blog τα συντηρούν οι bloggers ενώ η διαδικασία ενημέρωσής τους είναι γνωστή ως blogging. Το εξειδικευμένο λογισμικό που επιτρέπει στους ανθρώπους με ελάχιστο ή κανένα τεχνικό υπόβαθρο να ενημερώσουν και να τα διατηρήσουν ονομάζεται blogging software. Ο όρος blogosphere (εναλλακτικά: blogsphere) είναι ο περιληπτικός όρος που περιλαμβάνει όλα τα ημερολόγια του ιστού, τα ημερολόγια ως κοινότητα ή ως κοινωνικό δίκτυο.

Τα blog συνδέονται στενά μεταξύ τους· οι bloggers διαβάζουν τα ημερολόγια άλλων, συνδέονται σε αυτά, παραπέμπουν σε αυτά και δημοσιεύουν σχόλια στα ημερολόγια άλλων συγγραφέων. Εξαιτίας αυτής της στενής επαφής και διασύνδεσης μεταξύ τους τα blog έχουν αναπτύξει το δικό τους πολιτισμό.

Όσοι μαθητές και (γιατί όχι;) γονείς ενδιαφέρονται να μάθουν τι πραγματικά είναι τα blogs (στα Ελληνικά, ιστολόγια ή διαδικτυακά ημερολόγια) και να διεισδύσουν σε αυτόν τον μαγικό κόσμο προσωπικής έκφρασης και ελευθερίας, δεν έχουν παρά να δημιουργήσουν ένα δικό τους ιστολόγιο είτε στον χώρο του blogger.com είτε στο wordpress.com.

Έτσι, θα μπορούν να δημοσιεύουν όχι μόνο τις σκέψεις τους ή το αποτέλεσμα της δουλειάς τους (π.χ. κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μιας ξένης γλώσσας) αλλά να ασχολούνται με το αγαπημένο τους αντικείμενο, να ανταλλάσουν απόψεις με άλλους ‘περαστικούς’ από τη σελίδα τους και να τοποθετούν συνδέσμους προς ιστολόγια φίλων τους.

Το παρακάτω βίντεο (στα Αγγλικά) αποτελεί μια πρώτη γνωριμία με τη δημιουργία και χρήση των blogs. Απολαύστε το!

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *