ΜΕΤΑ ΤΑ BLOGS, ΤΑ … WIKIS!

blog main image

Σε C2 Proficiency

Wikispaces

Κατ’ αρχάς, το σχολείο μας έχει ήδη εισάγει τους μαθητές στη χρήση των wikis με τη δημιουργία μιας συλλογής χρήσιμων διευθύνσεων στο Διαδίκτυο που επιπλέον απευθύνεται σε γονείς και καθηγητές της Αγγλικής γλώσσας. Δημιουργήσαμε ένα αριθμό κατηγοριών, τους τίτλους των οποίων θα βρείτε στη δεξιά στήλη της νέας μας σελίδας,  που θα δώσουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργικές δραστηριότητες στο εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου και κατ’ επέκταση στο σπίτι κάθε μαθητή. Οι κατηγορίες αυτές ενημερώνονται συνεχώς και περιλαμβάνουν κάθε νέα εξέλιξη σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας στη ξενόγλωσση τάξη όλων των βαθμίδων.


Επίσης, οι ενήλικοι μαθητές του τμήματος Proficiency διατηρούν εδώ και μήνες το δικό τους wiki, όπου συγκεντρώνουν ομάδες λέξεων, απαντούν σε ερωτήσεις, συζητάνε άρθρα ή γράφουν για τα βιβλία που διαβάζουν από τη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου.  


Aφού έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενη ανάρτηση τι είναι τα blogs, θα αναφερθούμε στα wikis, δηλαδή στους ιστότοπους που επιτρέπουν την πρόσθεση δεδομένων από πολλούς χρήστες, έχοντας έτσι πολλές εφαρμογές μέσα στη τάξη. Όπως περιγράφεται σε σελίδα της Βικιπαίδειας:

‘Wiki’ (προφέρεται ουίκι) είναι ένας τύπος ιστοτόπου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. Το όνομα προέρχεται από την αργκό του διαδικτύου και συγκεκριμένα είναι συντόμευση του όρου WikiWikiWeb. «Wikiwiki» είναι μια χαβανέζικη λέξη που σημαίνει «γρήγορα». 


Σε ένα wiki, διάφορα άτομα μπορούν να γράφουν μαζί. Αν ένα άτομο κάνει κάποιο λάθος, το επόμενο μπορεί να το διορθώσει. Mπορεί επίσης να προσθέσει κάτι νέο στην σελίδα, πράγμα που επιτρέπει την συνεχή βελτίωση και ενημέρωση. Επίσης στα wiki μπορεί να γίνεται συζήτηση. Σε ορισμένα wiki όπως η Βικιπαίδεια (το διασημότερο wiki) υπάρχουν οι σελίδες συζήτησης γι’αυτό, αλλά σε άλλα wiki, συζήτηση μπορεί να γίνεται σε όλες τις σελίδες.


Ακριβείς οδηγίες για τη δημιουργία ενός wiki και χειρισμό των διαφόρων λειτουργιών του υπάρχουν εδώ.

Παραθέτουμε βίντεο από το www.commoncraft.com στο οποίο εξηγείται παραστατικά και με απλά λόγια τι είναι τα wikis.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *