Πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά που έχουν Δυσλεξία;

blog main image

Άρθρο στο ιστολόγιο ‘Περί Μαθησιακών Δυσκολιών‘:

Ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι, αν διαπιστωθεί ότι ένα μεγαλύτερο παιδί τους 12-13 ετών ας πούμε έχει πρόβλημα δυσλεξίας και έχουν επίσης ένα μικρότερο 3-4 ετών, να παρατηρήσουν άμεσα το μικρότερο γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα αναπτύξει παρόμοια προβλήματα. Μπορούν να προλάβουν πράγματα. Να μην περιμένουν μέχρι το παιδί τους να πάει 14, να κάνουν τα πράγματα που μπορούν να κάνουν, τώρα.

 Οτιδήποτε μπορεί να γίνει στο σπίτι που να βοηθήσει στην ανάπτυξη του παιδιού είναι χρήσιμο, όπως ας πούμε η ομιλία. Έτσι, παιδιά δυσλεξικά που είναι ας πούμε 8 ετών και δεν μπορούν να διαβάσουν βιβλία που άλλα παιδιά της ηλικίας τους μπορούν, βιβλία ανάλογα των ενδιαφερόντων της ηλικίας, καλό θα είναι οι γονείς να τους τα διαβάζουν οι ίδιοι. Είναι σημαντικό. Βιβλία σχετικά με σπορ, με ταινίες που τους αρέσουν, ότι μπορεί να ενδιαφέρει το παιδί. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν ότι το διάβασμα είναι σημαντικό πράγμα, ακούνε και μαθαίνουν νέες λέξεις, μαθαίνουν τη δομή των προτάσεων, νέο λεξιλόγιο κλπ.

 Μπορούν επίσης να παίζουν παιχνίδια γλώσσας στο σπίτι, σχετικά με τους ήχους των λέξεων, με το νόημα των λέξεων, με λέξεις που ταιριάζουν στην ομοιοκαταληξία κλπ. Η ακόμα παιχνίδια φυσικής δραστηριότητας όπως παιχνίδια όπου μπορούν να χρησιμοποιούν πηλό, άλλα που βάζουν αντικείμενα -όπως κύβους- στη σειρά, πράγμα που βοηθά στο συντονισμό της κίνησης του χεριού, που με τη σειρά του βοηθά στο γράψιμο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

“ΓΙΑΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ” ΤΟΥ Ι.Θ. ΚΑΚΡΙΔΗ

blog main image

Το κείμενο αυτό, που είδαμε δημοσιευμένο στο ιστολόγιο της φίλης και φιλολόγου Ελευθερίας Γραμματικάκη, πρέπει να διαβαστεί με προσοχή σε μια εποχή που οι Έλληνες δοκιμάζονται…

Γιατί αλήθεια διδάσκουμε τα αρχαία ελληνικά στα παιδιά που θέλουμε να μορφώσουμε, σε τόσο πολλές ώρες μάλιστα; Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που μας υποχρεώνουν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επικοινωνήσουν όσο γίνεται περισσότερο με τον αρχαίο κόσμο.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί είμαστε κι εμείς Έλληνες. Από τον καιρό του Ομήρου ως σήμερα έχουν περάσει κάπου δυο χιλιάδες εφτακόσια χρόνια. Στους αιώνες που κύλησαν οι Έλληνες βρεθήκαμε συχνά στο απόγειο της δόξας, άλλοτε πάλι στα χείλια μιας καταστροφής ανεπανόρθωτης∙ νικήσαμε και νικηθήκαμε αμέτρητες φορές∙ δοκιμάσαμε επιδρομές και σκλαβιές∙ αλλάξαμε θρησκεία∙ στους τελευταίους αιώνες η τεχνική επιστήμη μετασχημάτισε βασικά τη μορφή της ζωής μας∙ και όμως κρατηθήκαμε Έλληνες, με την ίδια γλώσσα‐φυσικά εξελιγμένη‐, με τα ίδια ιδανικά, τον ίδιο σε πολλά χαραχτήρα και με ένα πλήθος στοιχεία του πολιτισμού κληρονομημένα από τα προχριστιανικά χρόνια.

Στον πνευματικό τομέα κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει, αν αγνοεί την ιστορία του, γιατί άγνοια της ιστορίας θα πει άγνοια του ίδιου του ίδιου του εαυτού του. Είμαι Έλληνας, συνειδητός Έλληνας, αυτό θα πει, έχω αφομοιώσει μέσα μου την πνευματική ιστορία των Ελλήνων από τα μυκηναϊκά χρόνια ως σήμερα.

Διαβάστε το υπόλοιπο εδώ.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *