Φεστιβάλ των Κοινών και Ψηφιακή Λογοτεχνία

blog main image

Την Κυριακή 21 Απριλίου ο Γιάννης Φαρσάρης, ιδρυτής της ανοικτής βιβλιοθήκης OPENBOOK, και ο Νικόλας Σμυρνάκης, συγγραφέας, μίλησαν στο Φεστιβάλ των Κοινών που έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης με θέμα “Λογοτεχνία ψηφιακή, ανοικτή, συνεργατική”. 

Ως συνήθως, η παρουσίαση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών από τις απαρχές της λογοτεχνίας, την πρωτοφανή διάδοσή της την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι και τα ebooks του σήμερα. Έμφαση δόθηκε στο πόσο σημαντικό είναι ‘το δόσιμο’ στο Διαδίκτυο: οι νέοι συγγραφείς μπορούν πλέον να διανέμουν το έργο τους σε ένα παγκόσμιο κοινό, ενώ άνθρωποι όλων των ηλικιών αποκτούν εύκολη πρόσβαση στο βιβλίο. 

Η τελική συζήτηση ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα, με κάποιους συμμετέχοντες να επαινούν το ‘πάντρεμα’ λογοτεχνίας και τεχνολογίας και άλλους να εκφράζουν την ανησυχία τους για ένα μέλλον όπου ο αναγνώστης θα πρέπει με οξεία κριτική ικανότητα να διαλέξει τις αναγνώσεις του μέσα από μια πληθώρα ηλεκτρονικών βιβλίων που θα έχει εύκολα στη διάθεσή του. 

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ από τη σελίδα του στο Facebook:

Το Φεστιβάλ των Κοινών δείχνει το δρόμο να δημιουργήσουμε τον κόσμο που θέλουμε μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε! Το Φεστιβάλ των Κοινών (CommonsFest) αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προώθηση της ελεύθερης γνώσης και της ομότιμης συνεργασίας για τη δημιουργία και τη διαχείριση των κοινών. Μια φιλοσοφία που έχει διαδοθεί πολύ μέσα από τις κοινότητες του ελεύθερου λογισμικού και επεκτείνεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, όπως στις τέχνες, στην διακυβέρνηση, στις κατασκευές μηχανημάτων, εργαλείων και άλλων αγαθών. Μέσα από μία έκθεση, ομιλίες, προβολές και εργαστήρια, σκοπός του φεστιβάλ είναι να προβληθούν στο κοινό τα επιτεύγματα αυτής της φιλοσοφίας και να γίνει αφορμή για περαιτέρω υιοθέτησή της.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *