Τι ακριβώς είναι η βαθμοθηρία και τι έκταση έχει πάρει στην Ελλάδα;

blog main image

Η βαθμοθηρία στιγματίζει τους μαθητές

Κυνηγώντας το άριστα από τις γυμνασιακές τάξεις, χάνουν το παιχνίδι της πραγματικής μάθησης, σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΚΕ 

Το κυνήγι του καλού βαθμού στιγματίζει την προσπάθεια των Ελλήνων μαθητών. Από το δημοτικό έως και το λύκειο οι μαθητές έχουν συνδέσει την πρόοδό τους με τον καλό βαθμό και αυτό καταλήγει να αποτελεί αυτοσκοπό, στερώντας τους τη διάθεση να μάθουν, να χαρούν την εκπαιδευτική διαδικασία, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Αποτέλεσμα της στάσης αυτής είναι η παπαγαλία, το άγχος, η πίεση αλλά τα έξοδα των γονιών, που πολλές φορές επιθυμούν μέσα από την πρόοδο των παιδιών τους να… δικαιώσουν τα δικά τους όνειρα. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι και οι γονείς πιέζουν τα παιδιά για όλο και καλύτερους βαθμούς.

Ειδικότερα, όπως δείχνει έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), οι εννέα στους δέκα μαθητές γυμνασίου (91,9% το ακριβές ποσοστό) δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρει πολύ ο βαθμός στα μαθήματα και ότι θα ήθελαν να παίρνουν πάντα καλούς βαθμούς. Και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στους μαθητές λυκείου.

Οι γονείς πιέζουν

Από την άλλη, το 97% των μαθητών των δημοτικών σχολείων είναι πεπεισμένοι ότι «οι γονείς τους θέλουν να έχουν καλούς βαθμούς», το 41% των μαθητών των γυμνασίων ανέφεραν ότι οι γονείς τους ελέγχουν προκειμένου να είναι σίγουροι ότι διάβασαν τα μαθήματά τους, ενώ το 34,4% των μαθητών του Λυκείου δήλωσαν ότι οι γονείς τους τούς «πιέζουν» για να έχουν υψηλούς βαθμούς και τους ενδιαφέρει πολύ ο βαθμός… Από την πλευρά τους, οι έξι στους δέκα εκπαιδευτικούς (59,3%) δηλώνουν ότι το ισχύον σύστημα «καλλιεργεί την ψύχωση του καλού βαθμού». Αυτό οδηγεί εν μέρει και στην παραγωγή αρίστων και πολύ καλών μαθητών, που όμως δεν επιβεβαιώνουν τις επιδόσεις τους κατά τις κρίσιμες εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 Διαβάστε περισσότερα: Η βαθμοθηρία στο ελληνικό σχολείο | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΠΡΑΒΟ!

blog main image

Υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για τη διεύθυνση και τους καθηγητές του σχολείου μας από αυτή που προσφέρει η ανάγνωση των τελευταίων αναρτήσεων του ιστολογίου των τάξεων D’ και E’, όπου οι μαθητές με ενθουσιασμό επαινούν τις μεθόδους και τους χώρους του σχολείου, απαντώντας στην ερώτηση ‘Ποιο είναι το ιδανικό σχολείο ξένων γλωσσών, κατά τη γνώμη σου;’.

Μια γεύση στους παρακάτω συνδέσμους:

Markaki Language School από την Εύα Χρυσοστομάκη

Markaki school από τον Γιώργο Καλογεράκη

The ideal school: Maria Markaki School από τον Μαρίνο Παναγιωτάκη

Markaki’s Language School από τον Γιάννη Μαθιουδάκη

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *